ICO (Intitial Coin Offering), Dijital ortamda İlk Para Teklifi anlamına gelir. Kripto para birimi satarak her türden blockchain ile ilgili proje için sermaye artırmanın yeni bir yoludur. Yeni projeler, Bitcoin, Ethereum, diğer kripto para birimleri ve bazen de fiat karşılığında yeni basılan kripto jetonlarını satmak için kullanılır. Bir bakıma, İlk Halka Arzlara benzer, ancak ICO’ların çoğunlukla sahte olması veya yatırımcılarına az veya hiç hak vermemesi de olabilir.

Öyleyse neden birisi bir ICO satın alır veya başlatır? ICO’ların paydaşları için faydalı olmasının birkaç yolu vardır.

ICO (Intitial Coin Offering) Faydaları:

Yatırımcılar aşağıdaki avantajlardan yararlanabilirler:

  • Yatırımlarından iyi getiri elde etme umuduyla düşük bir maliyetle yeni kripto para birimi elde etme fırsatı (2011’de Bitcoin satın almak gibi).
  • ICO paraları, gelirin yeniden dağıtılması veya proje ürünlerine ve hizmetlerine ayrıcalıklı erişim gibi ek avantajlar sağlayabilir.
  • Beğendiğiniz projeleri ve ekipleri destekleyebilme.

Bu arada, ICO dağıtanlar şunları elde eder:

  • Daha az yasal kısıtlama ile tohum finansmanına hızlı erişim.
  • Aksi belirtilmedikçe özkaynak kaybı olmayan fonlar.
  • Yenilikçi merkezi olmayan iş modelleri yaratma ve deneme fırsatı.
  • Hizmeti test etmek isteyen ilk kullanıcı tabanı.

Peki ICO Riskleri nelerdir?

Söylemeye gerek yok, ICO’lar da adil bir risk payıyla birlikte geliyor. Örneğin, jeton alıcılarının yüzleşmesi gerekenler:

  • Projenin vaatlerini yerine getireceğine dair hiçbir garantisi olmayan nispeten deneyimsiz ekip.
  • Yasal koruma ve iade garantisi yoktur.
  • Proje geliştirme ve ilerleme konusunda sınırlı şeffaflık.
  • Projenin ayrıntılı bir aldatmaca veya pompalama ve boşaltma planı olma riski.

ICO başlatıcıları şu nedenlerle risk alır:

  • Para cezalarına veya cezalara neden olabilecek belirsiz düzenlemeler.
  • Kripto para birimlerinin oynaklığından kaynaklanan istikrarsız bir yatırım.
  • Token sahipleri hakkında çok az bilgi var.

Makalenin sonunda, ICO projesinin bir aldatmaca olduğunu gösterebilecek belirtilerin bir listesini bulabilirsiniz.

Şimdi, ICO’ların nasıl oluştuğuna hızlıca bir göz atalım.

ICO’ların Kısa Tarihi

ICO tarihi, 2013 yılında bir dijital para birimi ve iletişim protokolü olan Mastercoin tarafından yapıldığında başladı. Yaklaşık 5 milyon dolar yükseldi. Kısa süre sonra onu, o sırada yaklaşık 18 milyon dolar toplamayı başaran Ethereum ICO izledi.

2014’ten bu yana, ICO pazarı istikrarlı bir şekilde büyüyordu ancak 2017-2018’e kadar bir patlama görmedi. Yalnızca 2017’de 875 ICO gördü, 2016’daki 96 milyon dolardan neredeyse 30 kat fazla. 2016’daki 96 milyon dolara kıyasla 6,2 milyar doların üzerinde artışa yardımcı oldular. Yine de, ICO’lar için rekor yıl 1200’den fazla ICO ile 2018 oldu ve 7,85 milyar dolar artış sağladı .

Bugüne kadarki en büyük ICO, 2017 ve 2018’de birkaç turda 4 milyar doların üzerinde para toplayan merkezi olmayan bir uygulama ağı olan EOS’dur. 2017 ve 2018’deki ICO patlamasından bu yana, ICO’lara olan ilgi azalmaya başladı.ICO nasıl çalışır?

Bir proje veya bir şirket, sözde bir whitepaper yayınlayarak bir ICO düzenleme niyetini belirtir. Projeyi, hedeflerini, ICO planlandığında ne kadar sermaye artırması gerektiğini ve yatırımcıların katılıp katılmayacaklarına karar vermelerine yardımcı olacak diğer bilgileri açıklar.

Bir yatırım yapma karşılığında, bir yatırımcı projenin kripto para birimini alır ve genellikle belirteç olarak anılır. Projeye bağlı olarak, jetonlar, diğer kripto para birimleri veya ABD doları, euro vb. Gibi fiat paralar karşılığında satın alınabilir.

ICO’lar, başlangıçların ve diğer şirketlerin, örneğin hisse veya tahvil satarak veya kredi alarak sermayeyi çok daha kolay artırmasına izin verir. Piyasa hala büyük ölçüde düzenlenmemiş durumda ve risk kapitalistleri veya bankalarla uğraşmaları gerekmiyor. Bununla birlikte, ileriye dönük olarak, bir ICO aracılığıyla sermaye artırmanın, piyasa olgunlaştıkça ve yeni düzenlemeler getirildikçe daha karmaşık hale gelmesi beklenebilir.

ICO’lar Yasal mı?

Cevap belki. Henüz ICO’larla ilgili net bir düzenleyici çerçeve yok, bu yüzden tamamen gri bir alandır. Gelecekte düzenlenmesi muhtemeldir; bu nedenle, çoğu ICO’nun KYC / AML kurallarına uyması gerekir. Şu an itibariyle, çoğu memur potansiyel olarak dünyayı değiştirecek bir teknolojiye kısıtlamalar getirmekte tereddüt ettiğinden herhangi bir sınır koymak çok zor.

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu (SEC), ICO’ya farklı davranır. Satılan jeton yalnızca bir hizmet belirteciyse, finansal güvenlik olarak sınıflandırılmaz. Bununla birlikte, jeton, yalnızca değerini takdir etmek ve yatırımcılarına fayda sağlamak amacıyla bir hisse senedi madeni parasının niteliklerine sahipse, bu durumda teminat olarak değerlendirilebilir ve yasal süreçlere uyması gerekir.

Günün sonunda, bir düzenleyici çerçeve empoze edilene kadar, çoğu insan ICO’ları bir bağış toplama aracı olarak kullanmaya devam edecek.

Bir Dolandırıcılık ICO’su Nasıl Belirlenir?

Bir çıkış dolandırıcılığı ICO’ları oldukça popülerdir, bu nedenle onları tanımlama yeteneği size çok para kazandırabilir.
Ernst & Young’a göre, ICO’lar tarafından toplanan tüm fonların neredeyse %10’u dolandırıcıların cüzdanlarına gidiyor.

Ancak, hileli ICO’yu tanımlamanın yolları vardır. Şu ortak sinyallere bakın:

  • Anonim takım. Çoğu dolandırıcılık ekiplerini tanıtmaz, bu nedenle projeyle kimin ilgili olduğunu kimse doğrulayamaz. Bu büyük bir kırmızı bayraktır.
  • Bir teklif gerçek olamayacak kadar iyi görünüyor. Proje size gülünç iadeler veya imkansız ürünler sunuyorsa, bu büyük bir kırmızı bayraktır.
  • Yol haritası yok. Ciddi bir başlangıç ​​her zaman ileriyi planlar ve sonraki adımları konusunda açıktır. Projenin geleceği gizliyse, muhtemelen mevcut değildir.
  • Bitcointalk.org dizisi. Bir ICO başlatmanın yasal bir yolu, bunu BitcoinTalk.org’da duyurmaktır. Bitcoin ve kripto para birimleri için en büyük forumdur ve meşru projeler, tartışmalara memnuniyetle katılır ve tüm soruları cevaplar.
  • Kod. Güvenilir projeler, kodlarını herkesin gözden geçirebileceği Github’a teslim edecek. Kod yok, proje yok.
  • Token veya blockchain gerekli mi? Birçok proje, dağıtılmış bir defter olmadan iyi işleyebilir. Pek çok proje, yalnızca fazladan para toplamak için ICO’lardan yararlanmaya çalışır. Öyleyse kendinize sorun, gerçekten kendi madeni parasına ihtiyacı var mı?
  • Halkla ilişkiler ve medya etkinliği. Güvenilir projeler, aktif ve bağlı bir topluluk oluşturmayı başaran nitelikli pazarlama uzmanlarını işe alır. Ayrıca, projenin kaliteli yayınlarda olumlu ifadeler alması her zaman iyi bir işarettir.

Tüm ICO’ların dolandırıcılık olmadığını ve yasal ve havalı projeler için para toplamak için yasal bir yol sağladıklarını unutmayın.



1 Yorum

Haber ve Yorum Ekle